Első helyre a Google keresőben

Megfelelni a Google keresőszempontjainak

Organikus helyezés: Google első hely

Hogyan biztosítható az első hely a Google keresőben?

A KAPCSOLAT menüpont alatt a SEO-val foglalkozó weboldalaimon efféle szöveg fogadja az érdeklődőt:

Üdvözlöm, köszönöm a megkeresést. Kérem, adja meg a honlapja elérhetőségét, és két-három kulcsszót, amellyekkrl jobb helyezést szeretne, esetleg vázolja elképzeléseit Én az organikus google-helyezések javítása ügyében tudok eredményes lenni, e téren lehetek segítségére.

A honlap megvizsgálása után pedig sajnos ijeneket kell írnom:

Az Ön weboldala alapos tartalomfejlesztésre szorul, mert szinte egyáltalán nem felel meg a Google elvárásainak. Ha a kereső felől vár organikus forgalmat, előbb az oldalon kell elég sokat dolgozni, majd külső linképítésre van szükség. Ha nem a Google felől érkező természetes forgalomra akarja alapozni az üzletét, akkor valóban online marketing szakemberre van szüksége. AdWords kampány indítását javaslom.

A Google több tízezer tényező alapján dönti el, hogy egy-egy keresőkérdésre mely oldalakat hozza előre, és melyeket sorolja hátrább. Az algoritmus működését és az egyes tényezők fontosságát csak a cég belső emberei ismerik. Akik keresőoptimalizálással foglalkoznak, általában 25-30 olyan szempontot vesznek figyelembe, amelyekről pontosan tudható, hogy kiemelkedő szerepet játszanak a rangsorolásban. Ezek néhányáról a Google dokumentumai  szólnak, a többit mi, autodidakta SEO-szakértők, saját tapasztalatunk alapján ismertünk meg. A honlap tartalmát optimalizálni annyit tesz, mint elérni, hogy ezeknek a szempontoknak az oldal minél inkább megfeleljen. Az általános megfelelésen kívül ott vannak továbbá a kulcsszavas megfeleltetések.

A Google ugyancsak nagyon sok kritérium alapján dönti el, hogy egy bizonyos kulcsszóra nézve az oldal tartalma eléggé releváns-e. Így tehát 1 honlap általános kondícióinak a megfelelőségén túl a kulcsszavas relevanciát is biztosítani kell. A honlap tartalmi fejlesztésén – írom az ügyfélnek – azt értettem, hogy mind a Google általános, mind speciális elvárásainak meg kell feleltetni a szájtot. Erre van mód, ha a tulajdonosi szándék és a szakember nyújtotta lehetőség egybeesik.

Organikus forgalom: a Google felől érkezők

Az én munkám eredménye csakis abban mérhető elsődlegesen, hogy javulnak-e a kulcsszavas pozíciók és növekszik-e az organikus forgalom. Hogy a Google felől érkezők feliratkoznak-e, rendelnek- árut vagy sem, az már nem az én területem. Ha van esély arra, hogy az oldalon egy profi webmester dolgozzon, továbbá van egy szövegíró, aki az adott témát ismeri, akkor én legszívesebben csak seo szakiként veszek részt a munkában. Kezdem egy honlapelemzéssel 25-30  szempont alapján és készítek szakmai leírást arról, mi a teendő, ebben a szerepel a 20 legfontosabb pont magyarázatokkal ellátva. Ennek alapján a webmester és a tartalmi felelős végig tud menni az összes ponton és az eredmény keresőbarát honlap lesz. Ha megvan az a két-három kulcsszó, amivel jó helyezésre számít az ügyfél, akkor ezekre a leírásban külön kitérek.

Az elemzés elvégzése és a szakmai anyag elkészítése, továbbá a keresőbarát honlap és a kulcsszavakra nézve releváns tartalom előállítása azonban csak egy jó vitorlás csónak; hogy haladjon, ahhoz linképítésre van szükség. Google kb. fele részben értékeli az oldal tartalmát és kb. fele részben elemzi a bejövő linkeket, vagyis azt, milyen más oldalak milyen módon hivatkoznak az adott weboldalra. Ha sok a releváns link, a Google felértékeli az oldalt, ami top helyezésekben realizálódik. A kiváló honlaptartalom tehát csak egyik fele a munkának, a tényleges sikert a külső oldalakról származó bejövő linkek adják. A linkprofil felépítése több hónapos munka. A helyezések alakulása természetesen attól is függ, hogy egy adott kulcsszóra milyen nagy és milyen erős a konkurencia. Ezt külön érdemes tanulmányozni.

Lokális keresések – USA, Anglia

A lokális keresések témája számomra problémásnak látszik. Egy Angliában élő, angol Windowst, és angol nyelvre átállított böngészőt használó potenciális ügyfél egészen más organikus helyezést lát a Google keresőben, mint valaki Budapestről vagy én Ungváron. Más adatbázisból kapja az adatokat, és ezek a saját gépének a beállításai alapján módosulnak. Külföldi, de magyar nyelvű keresések esetén szerintem lényegesek lehetnek az eltérések, és arról fogalmam sincs, hogyan lehetne úgy optimalizálni, hogy egy amerikai Google adatbázisból angol nyelvű operációs rendszerrel ugyanolyan jó helyezéseket legyenek elérhetőek. Külön probléma, hogy ezt hogyan lehetne ellenőrizni.  Az első hely a Google keresőben komplex keresőoptimalizálással érhető el. Honlaptartalom optimalizálás – kreatív linképítés: Organikus helyezés biztosítása a keresőben.  Hogyan kerül egy honlap első helyre a Google keresőben?

Forrás: SEO BLOG AJÁNLÓ HONLAP: Első hely a Google keresőben

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s