A konyha tisztasága, higiéniája

Egészségügyi előírások szabályozzák az éttermi konyhák tisztán tartásának rendjét
Az otthoni vagy vendéglátóipari konyhát higiénikusan tisztán tartani rendszeres és megfelelő takarítással és fertőtlenítéssel lehet. A mosogató, a konyhapult, a gáztűzhely és a húsos deszka igényel fertőtlenítést időről-időre, mivel a baktériumok számára alkalmas hely a megtelepedésre. A konyha takarítása során az első fázisban történik a zsírtalanítás és a fertőtlenítés. Konyhapultok tisztítása és fertőtlenítése erős szennyeződés esetén szükséges, csak így akadályozhatjuk meg hatékonyan a mikrobák elszaporodását. A mikroorganizmusok (baktériumok, gombák, vírusok) elpusztítására számos kémszer alkalmas. Ezek gyakran eleve a mosogatószerbe vannak adagolva.
Mosogatógépek a vendéglátóiparban
A Magyarországon hatályos egészségügyi szabályok és ANTSZ-rendeletek értelmében a működő vendéglátóegységekben az élelmiszerekkel érintkező eszközöknél minden esetben a háromfázisú tisztítási szabályokat kell érvényesíteni. Ez azt jelenti, hogy a zsíroldást, a fertőtlenítést és az öblítést három külön munkafolyamatban kell elvégezni. Ez kézi és gépi erővel is megvalósítható. Előbbi fáradságos, utóbbi esetben a jobb háztartási gépek egyszerre hozzák a három tisztítási munkafázis.
Éppen ezért célszerű nagykonyhai mosogatógépek használata, ezek hatékony megoldást nyújtanak, ezért a fertőtlenítést is elvégző konyhai tányér- és pohármosogató gép kiválasztása generális kérdés.
Válasszunk olyan márkás konyhai berendezést, amelynek rozsdamentes kialakítása hosszú élettartamot biztosít. Fertőtlenítőszer gyanánt környezetkímélő vegyszert használjunk, ilyenek a klór-dioxid tartalmú biocid oxidálószerek.